parmax

Putsa bort fyllnings- och cementöverskott approximalt en stor utmaning

Publicerad: 5 april 2018

En av de större utmaningarna jag hade under mina första år som tandläkare var att putsa bort fyllnings- och cementöverskott approximalt samt att konturera om fyllningar approximalt. Jag har ofta tänkt på varför det inte finns ett instrument som har en fram- och återgående rörelse istället för roterande där man på ett enklare och effektivt sätt kan putsa utan att riskera granntandsskador och skador på gingivan.

På den tiden jobbade jag med en erfaren tandsköterska som efter ett svettigt patientpass sa ”En sådan som du efterfrågar fanns förut, den hette EVA-vinkelstycket”. Eva-vinkelstycket? Vad var det? Varför visste jag inte om att detta? 

Putsa bort fyllnings- och cementöverskott approximalt en stor utmaning

Några år senare började jag jobba på Dentatus och bland det första jag blev introducerad till var ”Profin” och jag fick veta att föregångaren var just EVA-vinkelstycket. Den fick följa med mig till kliniken och jag har sedan dess inte släppt taget om den!

För ungefär två veckor sedan hade jag en patient som tappat en framtandsfyllning med oerhört höga estetiska krav. Min tandsköterska den dagen var en tandläkarstudent som går sista året på tandläkarprogrammet. När det var dags för puts plockade jag fram mitt underverk till putsinstrument. Tandläkarstudenten tittade på mig förvånat och undrade vad det var för någonting.

”Du kommer se och du kommer älska det” svarade jag. Med det sagt putsade jag till patientens fyllning till optimal anatomisk form och putsade bort ett fyllningsöverskott approximalt på granntanden. Patienten var glad, jag var glad men tandläkarstudenten var överlycklig! Efter behandlingen berättade jag mer om instrumentet och alla dess användningsområden och hon lyssnade nyfiket.

Veckan efter berättade hon hur hon dagen efter behandlingen inte kunde sluta berätta om Profin vinkelstycket för sina kursare och de hade suttit ett gäng och kollat in den på nätet.

Ingen var mer stolt än jag som där och då räddade några av mina blivande kollegor från många tuffa timmar av puts i tandläkarstolen!